Diety nie działają, lecz zmiana naszych nawyków żywieniowych, tak!

Blog

/
07lut2016

Czym są choroby cywilizacyjne?

  • przez Anna Dworaczyńska
  • 1 Tagi
  • 0 Komentarzy

Choroby cywilizacyjne, określane również jako choroby XXI wieku, to choroby spowodowane przez rozwój naszej cywilizacji. Pomimo, iż mamy możliwość cieszenia się wysoką jakością naszego życia, to my sami w dużej mierze szkodzimy naszemu zdrowiu. 

 

Czy odżywiamy się prawidłowo? Czy nie zdarza nam się spożywać zbyt dużej ilości przetworzonej żywności? Pokarmów bogatych w sól oraz cholesterol? Oczywiście są też zewnętrzne czynniki na które nie mamy wpływu jak zanieczyszczone powietrze, skażona woda, szkodliwe substancje chemiczne, jednak większość pozostaje w kręgu naszego wpływu.

 

Do chorób cywilizacyjnych zaliczamy: nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, chorobę wieńcową, otyłość, cukrzycę, osteoporozę, próchnicę zębów, chorobę wrzodową, choroby alergiczne oraz nowotwory.

 

Tragedią chorób cywilizacyjnych jest to, że nie są one tylko powszechnie występującym schorzeniem. Są one realnym zagrożeniem dla naszego zdrowia i odpowiadają za ponad 80% zgonów.

 

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) alarmuje, że blisko 70% chorób jest spowodowane nieprawidłowym odżywianiem. Choroby układu krążenia są najniebezpieczniejsze dla naszego zdrowia. Z tej przyczyny umiera do druga osoba w naszym kraju. Z powodu nowotworów złośliwych traci życie około 24,5% pacjentów.

 

Blisko dwa miliony Polaków choruje na cukrzycę, Niestety połowa z nich, nie jest świadoma tej choroby i jej nie leczy. Na astmę w Polsce cierpi około dwa miliony dorosłych oraz ponad milion dzieci.

 

Ponad 46% naszego społeczeństwa cierpi na nadwagę lub otyłość. Otyłość jest najgroźniejszą chorobą przewlekłą, która może doprowadzić nas do cukrzycy typu 2, chorób układów krążenia, zaburzeń hormonalnych, chorób metabolicznych oraz zmian nowotworowych.

 

Nasze społeczeństwo jest w dużej mierze narażone na rozwój chorób cywilizacyjnych. Nasze odżywianie oraz styl życia powoduje, iż przodujemy w statystykach śmiertelności w Europie.

 

Czy jest coś, co każdy z nas może dla siebie zrobić? Tak, zatrzymać się i na trzeźwo ocenić swoje nawyki żywieniowe i styl życia.

 

 

Czy jest coś, co możemy zrobić już dziś, aby nie znaleźć się w grupie podwyższonego ryzyka tych chorób? Odpowiedź na to pytanie zostawiam czytelnikowi.

 

Pamiętajmy, że żywność może być naszym lekiem, a odpowiednio dobrana dieta jest tańsza niż leki.

 

Anna Dworaczyńska, Pierwszy w Polsce specjalista do zmian nawyków żywieniowych

KOMENTARZE