Diety nie działają, lecz zmiana naszych nawyków żywieniowych, tak!

Artykuły

/jak się odżywiać po 60 roku życia?
Jak się odżywiać po 60 roku życia?
Wraz z wiekiem zmieniają się potrzeby naszego organizmu. Naturalną konsekwencją starzenia się, są zmiany w funkcjonowaniu naszego ciała. Po 60 roku życia w naszym organizmie zachodzi wiele zmian.

 

Nasz układ pokarmowy nie pracuje już tak wydajnie i możemy odczuwać zaparcia, biegunki, czy niestrawność. Stajemy się również bardziej podatni na infekcje, z powodu osłabionego układu odpornościowego. Nasz układ krążenia jest osłabiony co może prowadzić do problemów z nadciśnieniem tętniczym, czy miażdżycą. Zmiany zachodzą również w układzie szkieletowym, gdzie następują zagrożenia w gospodarce wapniowo-fosforowej mogące doprowadzić do zwyrodnienia kości lub osteoporozy.

Pamiętajmy, że odpowiednio dobrana dieta, powinna dostarczać naszemu ciału niezbędnych składników odżywczych, które mogą zapobiec lub w dużej mierze złagodzić wystąpienia powyższych chorób.
Zatem, jak powinna wyglądać dieta dla osób po 60 roku życia?

Niezmiernie ważne jest, aby kobiety i mężczyźni zwiększyli dzienne spożycie wapnia do1200mg. Najlepszym źródłem wapnia są ser źółty, sardynki, mleko oraz przetwory mleczne, czyli jogurty oraz kefiry.

Dopilnujmy, aby dostarczyć odpowiednią dawkę witaminy D, z uwagi na fakt, iż osoby starsze nie przebywają wystarczającej ilości na słońcu. Niedobór witaminy D osób starszych może doprowadzić do osteoporozy, czy zwyrodnieniom. Głównym źródłem witaminy D w diecie są tłuste ryby, takie jak halibut, makrela, śledź, tuńczyk, tran oraz mleko powyżej 1.5% zawartości tłuszczu.

Pamiętajmy również o witaminach antyoksydacyjnych C,E, których niedobory mogą przyspieszyć procesy starczenia naszego organizmu i doprowadzić do wielu chorób, w tym nowotworów.

Witamina C wpływa na odporność naszego organizmu. Jej niedobór powoduje osłabienie, zmęczenie oraz spadek odporności. Owoce o najwyższej zawartości tej witaminy to czarna porzeczka, truskawki, kiwi, dzika róża oraz owoce cytrusowe. Warzywa są również jej bogatym źródłem i należą do nich nać pietruszki, papryka, warzywa kapustne, warzywa liściowe oraz ziemniaki.

Witamina E chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, odmładzając nasz organizm. Jej źródłem są zboża, orzechy oraz oleje, głównie słonecznikowy oraz lniany.

Unikajmy potraw smażonych i ciężko strawnych, które nie tylko obciążają żołądek, lecz powodują, że jesteśmy ociężali i senni. Zamiast smażenia na tłuszczu, gotujmy na parze, przygotowujmy duszone potrawy lub pieczone we folii.

Posiłki powinny być urozmaicone i spożywane od stałych porach. Zadbajmy również o estetykę oraz atrakcyjny sposób podania posiłku.

Ograniczmy spożycie cukrów oraz słodyczy do minimum. Cukier nie tylko wspomaga tycie, lecz również zmusza trzustkę oraz pozostałe narządy wewnętrze do zwiększonego wysiłku, co może spowodować rozwinięcie nadwrażliwości na glukozę i zaburzenia w produkcji insuliny.

Niezmiernie ważne jest, aby w przypadku chorób, nadwagi lub niedowagi dieta była dostosowywana indywidualnie do potrzeb i stanu pacjenta.

Pamiętajmy, że właściwe odżywianie oraz styl życia pozwoli nam się cieszyć się sprawnością fizyczną oraz umysłową oraz korzystać z uroków jesieni życia.

Anna DworaczyńskaPomagam zmieniać nawyki żywieniowe