Diety nie działają, lecz zmiana naszych nawyków żywieniowych, tak!

Blog

/
14gru2015

Zdrowe nawyki żywieniowe – wskazówki część 5

  • przez Anna Dworaczyńska
  • 1 Tagi
  • 0 Komentarzy
Nie spożywajmy również produktów oznakowanych jako beztłuszczowe. Tłuszcz występujący w tych produktach, zostaje zastąpiony tutaj bardzo dużą ilością cukru, co jest jeszcze gorsze dla naszego organizmu.

 

 

Pamiętajmy również o spożyciu błonnika. Dzienne spożycie błonnika to od 27 do 40g. Błonnik jest nam niezbędny nie tylko dla prawidłowego wypróżniania. Zjadając go zbyt mało, narażamy się na kłopoty z układem trawiennym, układem krążenia oraz przemianą materii. Błonnik bowiem obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed chorobami jelita grubego oraz zapobiega zaparciom.
Źródłem błonnika są warzywa, owoce, otręby owsiane pszenne, jęczmienne rośliny strączkowe.

 

 

 

Spożywajmy więcej węglowodanów złożonych. Złożone węglowodany znajdziemy w owocach, warzywach, roślinach strączkowych oraz produktach pełnoziarnistych. Węglowodany złożone zawierają błonnik, witaminy i minerały. Proces trawienia węglowodanów złożonych trwa dłużej, co powoduje, że po ich spożyciu mamy dużo energii i pozostajemy syci na dłużej.

 

 

Węglowodany proste znajdziemy w cukrze, słodyczach, napojach gazowanych, białym pieczywie, makaronie oraz białym ryżu.  Węglowodany proste trawią się szybko, mają małą wartość odżywczą i po ich spożyciu szybko wzrasta ponowne uczucie głodu oraz zapotrzebowanie na cukier, dlatego też spożywajmy je rzadziej, lub jeżeli możliwe całkowicie wyeliminujmy.

 

 

 

Pomocny również przy kształtowaniu zdrowym nawyków żywieniowych jest tak zwany indeks glikemiczny, który ukazuje nam szybko po spożyciu danego pokarmu wzrasta nam stężenie glukozy we krwi.

 

 

Po spożyciu danego pokarmu poziom cukru we krwi powinien wzrastać powoli, abyśmy na dłużej mogli utrzymać poziom energii.

Jeżeli spożywamy produkty o wysokim wskaźniku glikemiczny np.  białe pieczywo, żywność wysoko przetworzoną, słodycze,  następuje szybki wzrost poziomu cukru we krwi, oraz jego spadek, co powoduje, że czujemy się ociężali, senni, bez energii i musimy ponownie coś zjeść.  Wiele produktów o wysokim wskaźniku glikemicznym, nie zawiera błonnika, lub jest on w małej ilości, co powoduje problemy z wypróżnianiem. Produkty z wysokim indeksem glikemicznym uzależniają, działają na zasadzie narkotyku, im więcej spożywamy cukru, tym więcej go potrzebujemy.

 

 

Zadbajmy również o to, aby codziennie spożywać nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli tak zwane dobre tłuszcze , a ograniczmy spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów tłuszczowych trans, które są bardzo szkodliwe dla naszego organizmu.

 

 

Źródłem tłuszczy nienasyconych są ryby, awokado, olej lniany, olej rzepakowy, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, soja.

Tłuszcze nienasycone wpływają również na stan naszych naczyń krwionośnych, zmniejszając ryzyko zatorów, obniżają poziom cholesterolu we krwi zapobiegając miażdżycy, oraz wpływają bardzo korzystanie na nasz mózg i układ nerwowy.

Tłuszcze nasycone oraz trans znajdziemy np. w  bekonie, lodach, maśle, margarynie, smażonych potrawach, w sosach na bazie śmietany, żywności przetworzonej.

Zwiększają one ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krwionośnego poprzez zwiększania poziomu złego cholesterolu LDL, a obniżanie dobrego HDL.  Nadmiernie ich spożycie doprowadzić do nowotworów.

 

 

Pamiętajmy, że im więcej spożywamy cukru, przetworzonych i toksycznych tłuszczów, tym większą szkodę wyrządzamy organizmowi.

 

Anna Dworaczyńska, Pierwszy w Polsce specjalista do zmian nawyków żywieniowych

KOMENTARZE